dijous, 8 de març del 2012

EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA.


Avui és el Dia Internacional de la Dona Treballadora i creiem que és un dia important que cal tenir en compte perquè encara avui, en ple segle XXI, vivim en un mon on encara hi ha desigualtats laborals pel sexe.



Però la celebració d'aquesta diada un dia 8 de març no es per un fet puntual sinó per un procés que va esdevenir al llarg del temps i que va culminar en aquesta dada.
Es creia que aquesta data es va escollir perquè el 08 de març del 1857 (segons uns) o de 1908 (segons altres) unes treballadores de la fàbrica Cotton a Nova York van fer una vaga i van ser cremades vives per l'empresari de la companyia.

Però aquesta història no és del tot veritat. Si que hi va haver un incendi en una fàbrica tèxtil a Nova York que va matar uns 140 treballadors i treballadores, moltes d'elles dones inmigrants, però no va ser el 8 de març del 1908 sinó el 25 de març del 1911. La companyia en concret era la Triangle Shirtwaist Company i les treballadores no feien vaga, simplement que l'empresari va tancar les portes de la fàbrica amb la intenció de que les dones no poguessin sortir al patí en la seva jornada laboral. L'incendi possiblement va ser un accident que va agafar a les treballadores sense cap via de sortida.
Va existir una vaga i una manifestació de traballadores del tèxtil, però tampoc és va realitzar el dia 8 de març sino que el 27 de setembre del 1908 i va durar unes 13 setmanes cosa que va tenir una gran repercusió en l'època ja que va afectar a tot el ram del tèxtil que era el principal motor de la revolució industrial.
Però i llavors? D'on ve la celebració el dia 8 de març?. La lluita per la igualtat de les dones és un procès global que està compost per vàries manifestacions feministes que pretenen aconseguir la igualtat laboral i la millora en la vida de les dones de tot el mon.

Al 1903 les dones de professions liberals i les primeres dones sindicalistes acorden treballar unides per aconseguir el dret a vot (una altre vessant de la lluita feminista de principis del segle XX).

De l'any 1909 al 1910 es va començar el Woman's Day, però no el 8 de març sinó el darrer diumenge de febrer. Durant aquesta diada es feien una multitud de manifestacions per demanar el dret a vot i millores en drets socials per la dona. Al 1910 aquesta festivitat va quedar establerta en el congrés del Partit Socialista Nord-americà i, després, per la Conferència Internacional de Dones Socialistes de Copenhaguen moment en que es va internacionalitzar la celebració canviant el nom per Women's Day (en plural) i proposant la data de 19 de març encara que segons quin país es feia en altres dates (al 1913 alemanya ho celebrava el 2 de març).

El 23 de febrer del 1917 les dones russes es van amotinar per la manca d'aliments, aquest fet és prou important ja que va empènyer la Revolució Russa i és el que finalment ens dona la data del dia 8 de març com a celebració ja que en el calendari occidental el 23 de febrer rus correspon a aquesta data.

Així doncs la celebració del Dia Internacional de la Dona sorgeix per les lluites de les dones nord-americanes primer, després les europees, pel dret al vot, principalment, i la data actual es fixa per la gran movilització de les dones russes.

Molt possiblement el mite de que el dia 8 de març es celebra per conmemorar el dia en que unes dones van ser cremades en una indústria tèxtil de Nova York es va crear en considerar que l'origen real de les dones russes era massa "roig" i que, per tant, no era prou escaient.

Espero que us hagi agradat aquesta explicació històrica sobre aquest dia tant important. 

MOLT BON DIA DE LA DONA TREBALLADORA A TOTES!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada