dissabte, 21 de gener del 2012

BLANCANEUS. UNA HISTÒRIA REAL.

Blancaneus de Disney


Aviat s'entrenaran als cinemes tres pel·lícules amb la intenció de tornar a explicar un clàssic dels contes infantils, la Blancaneus i els set nans, però possiblement molt poca gent sàpiga que la bella princessa de cabells negres, pell blanca i llavis vermells com la sang va ser una noia que va existir de veritat. Avui us volem mostrar la seva veritable història



Vet aquí una vegada... Més en concret a la primera meitat del segle XVIII, a la localitat de Lohr, a la vorera del riu Meno a la Franconia alemanya que hi vivia una noia a la que tot el mon estimava doncs era allò que tothom pensava que havia de ser una princesa. El seu nom era Maria Sophia Margaretha Catharina von Erthal, una noia plena de bondat i molt estimada pel poble tal i com podem comprovar amb les paraules del cronista de la familia Erthal, M.B. Kittel que la definia com un "angel caritatiu i bondadós", "activa contra la pobresa i la indigència"  i que desmostraba la seva "amabilitat personal".

El pare de la Maria Sophia es deia  Philipp Christoph von Erthal, Condestable del territori de Kurmainz a Lohr des del 1719 fins el 1748. Es caracteritzava per tenir unes bones dots diplomàtiques i és per això que en moltes ocasions havia de viatjar a l'estranger per entrevistar-se amb emperadors, reis i altes autoritats d'altres països, no era d'estranyar, doncs, que la gent senzilla de Lohr veíés a aquest personatge il·lustre del seu territori com una espècie de rei i, per tant, a la familia com la familia noble local.

Però al 1741 va succeir un fet al bonic castell de Lohr, que era la residència familiar, que va trasvalsar la vida de la familia von Erthal, però sobretot de la jove Maria Sophia que va quedar-se sense mare. Al cap de dos anys, el 15 de maig de 1743 en Philipp es tornava a casar amb Claudia Elisabeth Maria von Venningen, nascuda Comptessa Imperial de Reichenstein. 

Castell de Lohr, lloc de residència de la familia von Erthal
La Claudia Elisabeth va esdevenir la nova madrastra de la jove filla del Condestable. Era una dona autoritaria que no va dubtar en afavorir als seus fills, fruit d'un aterior matrimoni, aprofitant les absències del seu marit. La pobre Maria Sophia solia passar-se hores i hores trobant a faltar a la seva mare i convivint amb una dona egoista que es pasava el dia mirant-se al bonic mirall de la seva cambra, regal del seu marit Philipp.

Mirall màgic que es pot visitar en el museu del Spessart
Deien que el mirall era màgic però això no era del tot veritat. És un mirall impresionant, de 1,60 metres d'alçada i encara es pot veure en el museu del Spessart, al castell de Lohr, està fabricat precissament a la Manufactura de Vidre de Lohr fundada al 1698 i que va adquirir fama a tota Europa no només per la refinada artesanía dels seus marcs sino per les materies primes que utilitzaven que procedien de la pròpia regió i d'altres punts com, per exemple, el carbonat sòdic que era importat d'Alacant. Es deia que el mirall parlava, sobretot perquè hi havia llegendes inscrites en els seus marcs, especialment en diversos aforismes, en concret el mirall de la vil madrastra es podia llegir les paraules "Amour Propre" (amor propi), un terme que se sol utilitzar per aquelles persones egoistes en excés i que possiblement deia molt de com era la Claudia Elisabeth.

La història explica que la jove Maria Sophia va acabar morint jove i malalta. No ens costa res imaginant-la mirant per la finestra de la seva cambra pensant en escapar-se. Fugint d'aquellà dona que no l'estimava, escapant pel bosc del Spessart, creuant les set muntanyes, conegudes com les Höhenweg, i arribar allà on hi treballaven els nens miners extreient plata i cobre per cuidar-los i esperant, potser, que algun dia un príncep ben plantat la treiés d'aquell malson.

Malauradament la història real no va acabar com el conte i la jove filla del Condestable de Lohr va morir sense saber que la seva vida seria transformada en un conte de fades pels germans Grimm.

Apart dels aspectes generals d'aquesta història real que te certes similituds amb el conte de Blancaneus i els set nans hi ha d'altres aspectes que encara acosten més el conte a la realitat. 

Primer de tot cal destacar la figura del pare. El fet de que el Condestable Philipp Christoph von Erthal estigués tant de temps a l'estranger o viatjant pel territori explicaria la passivitat del pare a la versió dels Grimm

Respecte a la poma enverinada hi ha certes fonts bibilogràfiques que descriuen un verí utilitzat per la madràstra. Es va introduir mitja poma en suc de belladona, un fruit que es troba facilment al Spessart. Els seus fruits contenen l'Atropa Belladona que es utilitzada com a narcòtic i que poc provocar rigidesa dels músculs típica dels cossos morts.

El fet de que una vegada en aquest estat narcotitzant els set nans possessin a la princesa en un sarcòfeg de vidre no es d'estranyar degut a la importància de la fabricació de vidre a la localitat de Lohr. Una part que no surt a la majoría de les adaptacions del conte és que, una vegada la Blancaneus es desperta i es casa amb el príncep, la madràstra es castigada a possar-se unes sabates de ferro coent amb les que la malvada havia de ballar fins caure morta, en relació a això cal destacar la importància de la manufactura del ferro extrets a les mines de Spessart.

Aquest any 2012 sembla ser l'any de la Blancaneus, és normal tenint en compte que s'han complert 75 anys de la seva primera adaptació a la gran pantalla gràcies a Disney, i tindrem la possibilitat de veure tres versions totalment diferents. Una versió més fidel al relat dels germans Grimm protagonitzada per Lily Collins y Julia Roberts com la malvada madrastra, una altre més inclinada cap a la fantasia èpica protagonitzada per Kriten Stewart (Crepúsculo) i Charlize Theron i per últim una versió mé gòtica, en blanc i negre i muda, dirigida per Pablo Beger i amb la presència de Maribel Verdú com la madràstra.

Lily Collins com a Blancaneus
Kristen Steward com a Blancaneus
Eperem que quan veieu aquestes daptacions cinematrogràfiques us enrecordeu de que es un conte ambientat en una història real i que això us faci mirar-la d'una altre manera.

1 comentari:

  1. Falten a part de la Lily Collins i la Kristen Stewart aquestes altres quatre actrius que també van fer de Blancaneus en anys anteriors:Sarah Patterson,Monica Keena,Kristin Kreuk i Elizabeth McGovern.

    ResponElimina