divendres, 30 de desembre del 2011

L'ORIGEN DEL DIA DELS INNOCENTS

El Rey Herodes I el Gran

Des del seu palau de Jerusalem el rei Herodes I el Gran mira per una de les finestres. És una nit freda d'hivern i el clima convida a ficar-se dins de casa, aprop de la llar de foc, però el monarca de Judea, Galilea, Samaria i Idumea, vasall de l'Imperi Romà i un dels homes més poderosos del món jueu està neguitós. Fa tan sols unes hores que ha donat unes ordres molt precisses als seus soldats.



Un esclau el perturba dels seus pensaments portant-li una infusió calenta. El rei la pren i nota com el fred desapareix lentament. El servent encén una mica d'encens i l'olor omple la habitació, una olor que el transporta a uns dies abans.

L'arribada d'uns astròlegs a Jerusalem no havia passat desapercebuda per ningú. Aquests personatges eren molt importants ja que podien predecir possibles catàstrofes mirant el firmament. Però aquells estrangers vinguts d'un lloc llunyà no paraven de preguntar pel rei dels jueus que, segons el que havien llegit als estels, havia nascut a Betlem i per el que portavem presents i preteníen honrar-lo.

L'Herodes havia escoltat amb atenció els seus informadors i va cridar als astròlegs per tal de coneixer-los i intentar esverinar qui era aquest rei dels jueus del que parlaven. Davant d'ell es van presentar els tres astròlegs atabiats amb riques vestidures i mostrant una delicada educació. El rei els va oferir totes les comoditats i va parlar amb ells amb cordialitat, pretenia guanyar-se la confiança dels nou vinguts per extreure'n tota la informació.

Ser el vasall de Roma tenia certs inconvenients, molts eren els habitants del seu territori que no veien amb bons ulls el seu regnat i no era estrany que existissin grups contraris a la dominació romana. El rei Herodes tenia que lidiar amb aquests grups anti-romanitzadors que, d'una manera més o menys violenta, actuaven en contra dels interesos de Roma i d'ell mateix . El rumor del neixement d'un nou rei dels jueus només podria portar més problemes i darrere de tot això s'ensumava un nou pla dels insurrectes contra el poder establert.

Els astròlegs van començar a parlar de com els astres els havien anunciat el neixement d'un rei i que això els havia incitat a realitzar un llarg viatge. Continuament havien de llegir en els astres la localització exacte del neixement i on trobarien al futur rei i ara estaven esperant una nova senyal que els conduiría al lloc on es trovava actualment el petit.

Herodes va mostrar un gran interés per ajudar-los, doncs ell, com a rei de bona part del territori també volia portar presents i rendir honors a tant important personatge. Rapidament va ficar a disposició dels estrangers totes les comoditats per realitzar la seva cerca amb la promesa de que, una vegada sapiguessin el lloc exacte on es trovava el nadó, l'avissessin a ell primer. Els astrólegs van asentir i van marxar.

Els efectes de la infusió havien passat i el fred invernal començava a ser insoportable. De nou l'esclau entrava a la sala i l'anunciava que el cap de l'exèrcit havia tornat de la seva missió. El rei es va abrigar i es va preparar per rebre les explicacions del seu home d'armes, la nit desapareixia amb els primers rajos de sol.

Els astròlegs no varen complir la seva paraula i no el van informar sobre la situació de l'anomenat rei dels jueus, simplement varen desapareixer de la mateixa manera que havien arribat. L'Herodes va esclatar en ira i va cridar als seus soldats, no podia permetre que aquest fet se li escapés de les mans i tenia molt clar que tenia que realitzar un cop d'efecte que sorprengués als seus enemics. Va donar l'ordre de forma pausada per tal de que el cap del seu exèrcit ho entengués bé. Volia que anés a Betlem, lloc on els astròlegs li havien dit que havia nascut el nadó destinat a ser el rei, i eliminessin a tots els nens menors de dos anys.

Les ordres del rei havien estat complertes al peu de la lletra. El cap dels soldats va donar informació sobre el número de nens que havien mort en aquella població. Tot i això l'Herodés no se sentía complagut i va despedir al soldat amb un gest despistat. No se sentía alleugerit, ni molt menys, aquella nit l'havia passat en vetlla i, encara que li costés admetre-ho, sabia que els remordiments el cremaven per dins. Aquella nit seria recordada com la Matança dels Inocents, era el 28 de desembre.

Efectivament una de les explicacions dels origens del dia dels Innocents va relacionat amb aquest dia en que el rei Herodes, després de rebre la noticia del neixement del nen Jesús, ordena matar als nadons de la població de Betlem. Naturalment no hi ha cap document o prova històrica de que aquest rei, que va existir de veritat, hagués donat tal ordre.

Matança dels Innocents


L'expliació d'aquest fet es pot llegir en l'evangeli de Mateu, es creu que aquest apòstol desconeixía l'infantesa de Jesús i, en un intent d'acostar la imatge del Mesíes als jueus de l'època que eran uns grans seguidors del profeta Moisés, va extrapolar la història de la matança dels nens d'un personatge a l'altre (Moisés també va ser rescatat d'una matança similar).

Així doncs, cada 28 de desembre, quan gasteu alguna broma, penseu i reflexioneu el perquè de la celebaració d'aquest dia, potser us pensareu una mica abans de decidir el grau de la malifeta, no sigui que després tingeu seriosos remordiments.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada