dimecres, 9 de febrer del 2011

LA REPÚBLICA CATALANA

Un dels nostres seguidor, en Ramon Suriol, ens ha enviat aquesta petita curiositat. Quantes vegades ha sigut proclamada la República Catalana?


La república catalana s'ha proclamat 4 cops en tota la història.


El primer cop que va ser proclamada va ser el 17 de gener de 1641 per Pau Claris. Només va durar una setmana, ja que el 23 de gener del mateix any, el president de la Generalitat, Pau Claris, va fer un pacte de Vasallatge amb Lluís XIV, fent de Catalunya un comtat francès.
Aquesta proclamació va ser deguda als malestars de la població catalana amb l'exercit espanyol durant la guerra dels trenta anys.

El segon cop va ser proclamada el 1873 per Estanislau Figueres, president de la primera República Espanyola, que va proclamar de forma unilateral l'Estat Català.

El 14 d'abril de 1931, quan es va formar la II República Espanyola, Francesc Macià va proclamar la República Catalana dintre la Unió de Republiques Ibèriques. Però el 18 d'abril de 1931 es va reunir amb els ministres espanyols i van pactar, només la restauració de la Generalitat i un nou estatut.

L'últim cop que es va proclamar la República Catalana va ser el 6 de juny de 1934 per Lluís Companys. Va proclamar unilateralment l'Estat Republicà Català coincidint amb la Revolució d'Astúries. L'intent va ser ràpidament avortat pel Govern Espanyol. Lluís Companys va ser empresonat i el govern autonòmic dissolt.

http://www.curiositats.cat/

Ramon Suriol i Guasch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada