divendres, 31 de desembre del 2010

HISPÀNIA, LA LLEGENDA.



A la dreta el cabdill Lusità Viriato, a l'esquerra l'actor Roberto Enriquez que l'interpreta a la sèrie Hispania, la leyenda


Fa poc que ha acabat la primera temporada de la sèrie d'Antena 3 anomenada Hispania, la leyenda. Per aquells que no l'heu seguida us farem cinc cèntims. És tracta d'una sèrie ambientada en un periode i en uns fets històrics concrets, com la majoria de pel·lícules i sèries sobre temàtica històrica té els típics ingredients: Per començar una mica de violència injustificada, que genera la condició idonea per fer apareixer a l'heroi que viu les típiques aventures acompanyades per una dosis d'amor i, com no, una mica de sexe.

En poques paraules la trama principal de sèrie és la següent: Hispania està en plena romanització, el pretor Galba comença una política del terror eliminant a les tribus de la península amb l'ajuda dels seus soldats i del seu general Marco Quinto Cornelio, la matança indiscriminada dels indefensos i la mort de la filla d'un pastor de cabres anomenat Viriato desencadena una revel·lió contra les forces de la República Romana. En Viriato és transforma en el cap d'un grup de homes disposats a tot per aconseguir la llibertat de la seva terra. Hispania!.

No us negarem que aquesta sèrie ha suscitat moltes crítiques en molts blogs i pàgines web que parlen de història. La sèrie presenta molts fallos importants que pasarem a enumerar ara mateix, però, les pregunta que volem deixar a l'aire és la següent. És necessari que un sèrie de televisió sigui fidedigne si parla d'uns fets històrics? Després de llegir el nostre artícle esperem que treieu les vostres conclusions.



El pretor Servio Sulpicio Galba i el proconsul Lucio Licinio Luculo van arribar a Hispània al 151 a.C., al 150 a.C. el pretor va convocar a les tribus per parlar sobre la pau en el territori, tot va ser una traició i va haver-hi una matança important. Fins aquí, pel que fa als fets, la sèrie no sembla anar desencaminada tot i que no era probable que en Viriato estigués entre els membres de les tribus que van ser traicionats. Aquests actes del pretor varen ser molt mal vistos per part de la República Romana i el van cridar per donar explicacions al 149 a. C. molt probablement no va arribar a conèixer a Viriato. A més cal comentar que el pretor Galba, si que va traicionar als lusitans, però va atrapar i vendre com esclaus a molts d'ells i pocs varen ser assessinats la imatge del pretor és diferent a la sèrie.

Una de les crítiques que més es repeteixen en els blogs i en altres xarxes socials és pel tema dels noms dels personatges. Els noms dels indígenes són d'origen greg, persa, hebreus o medievals cap d'ells es veritablement un nom típic dels habitants de la península en època preromana, però potser el més escandalós es el nom de Viriato, el protagonista, un nom que li van possar els mateixos romans però que a la sèrie sembla que sigui també el seu nom real.

Sense adentrar-nos més en el rerefons històric (possiblement tinguessim que fer més d'un artícle al respecte) trobem un important fallo quan els protagonistes que interpreten als revels parlen de lluitar per Hispània. La idea d'Hispània la tenien els ramans, les diferents tribus que habitaven el territori no tenien un sentiment d'unitat, més aviat se sentien vinculats al seu poble, als pobles dels seus aliats o en petites confederacions de tribus.

El poblat indígena és un altre fallo important. En diferents punts geogràfics de la península un pot veure lés restes dels poblats ibers, eren recintes enmurallats situats en llocs estratègics fàcils de defensar i no el poblat que es mostra a la sèrie. De la mateixa manera el campament romà deixa molt que dessitjar, està allunyat de cualsevol font d'aigua, els enemics poden accedir a l'interior donant només una contrasenya en llatí, vestits únicament amb roba romana i sense afeitar. Altres fallos importants es la falta dels diferents càrrecs militars i d'habituallament dins del campament (només es coneix la figura del general Marco) i com es possible que es pugui alimentar una legió consular (uns sis mil homes) amb només un carro ple de queviures només escortat per un mínim grup de vuit soldats.


L'ambientació te moltes mancances, però una de les coses més escandaloses són els modelets de les esclaves i de la pròpia dona del pretor. Creiem que la depilació laser no devia existir en l'època de la República Romana i per descomtat els modelets amb un escot pronunciat davant d'un important grup soldats bruts i sense tenir contacte femení durant messos seria un seriós inconvenient.

Com a conclusió estem davant d'una producció televisiva que ha costat molts diners però que, des de el punt de vistà històric, te importants mancances que és podrien haver subsanat sense repercutir en el bon funcionament de la trama. No obstant el fet de que existeixen aquests fallos fa que la sèrie no tingui el seu interès històric? Potser caldria mirar també el cantó positiu d'aquesta mena de produccións ambientades en un rerefons històric. Imaginem una persona que li agrada Hispania, la leyenda i potser vol saber una mica més sobre el personatge de Viriato i comença a llegir artícles, critiques, opinions o, fins i tot, la verdadera vida del cabdill lusità, llavors, podem dir que, en certa manera, una sèrie que pot tenir molts o pocs fallos en la seva ambientació històrica, ha servit per suscitar un interés per apendre més sobre el periode històric de la sèrie? No hem d'obligar amics i seguidors que la seria es diu Hispània, la leyenda i, com a qualsevol llegenda, te coses que són veritat i d'altres que no.


HistoJove

7 comentaris:

  1. Un altre error garrafal, és que fins les reformes populistes del general Màrius (a les acaballes del segle II aC) els soldats de la República romana s'havien de pagar les seves armes, cavalls, armadures... i molts d'ells al no tenir prou diners anaven a lluitar sense proteccions ni armes.

    Bon any nou als Histjoves!

    ResponElimina
  2. Hola Jordi

    La veritat és que la sèrie dona per una crítica més extensa sobre la ambientació històrica, el que fa més ràbia és que es gastin tants diners en fer una producció d'aquestes característiques i tinguin alguns fallos imperdonables.

    Bon any per tu també de part de tots els components de HistoJove.

    ResponElimina
  3. Jo sóc un seguidor de la sèrie i creec que és important que es facin sèries ambientades en èpoques històriques, però m'entristeix que es preguin decissions i llicències que es podrien evitar com és el fet dels noms dels "hispans" protagonistes.
    Trobo a faltar que es nombrin càrrecs dins del campament romà, només hi ha la figura del general Marco però mirant el paper que aquest personatge te dins de la piramide jerárquica del campament jo no l'anomenaria general sinó que seria més convenient dir-li "legado" Marco. Em falten altres càrrecs com els centurions, tribuns o el precepte del pretor encarregat de l'avituallament de la tropa.

    ResponElimina
  4. Jo ja desconfiava de lo de "la idea d'Hispània" com seria manipulada per tal de defensar una visió nacional actual, i pel que m'han anat comentant les meves sospites s'han anat acomplint completament. Així que no m'he molestat a donar-li cap ullada a la sèrie.
    Sí, estarà bé si algú va a buscar més enllà de la sèrie i corregeix per si mateix/a els errors, però jo almenys no ho faré perquè ja ho vaig fer sense haver de veure-la abans.

    Felicitats pel blog.

    ResponElimina
  5. No hem d'oblidar que es una sèrie d'Antena 3 que sempre ha destacat pel seu tarannà dretà i molt espanyolista. Jo, al igual que aniol, no he seguit la sèrie però si que he llegit els blogs i foros on s'ha criticat i defensat. La meva opinió és que aquesta sèrie no ajuda realment a coneixer res de la història antiga de la península i és una llástima que un mitjà de comunicació com es la televisió perdi una gran oportunitat d'entretindre i ensenyar al mateix moment.

    ResponElimina
  6. Aquesta sèrie és telebasura. Obertament i clarament telebasura. No és una sèrie històrica, si no una sèrie...d'aventures? Perdoneu, però algú ho havia de dir!

    ResponElimina
  7. Estas series suelen ser malas porque no cuidan los detalles e incluso aspectos fundamentales; se busca más el aspecto comercial mediante la espectacularidad. Ahora bien, a quien no se lo crea le puede enganchar y enterarse de verdad (dentro de lo que cabe).

    ResponElimina