dissabte, 15 de gener del 2011

EL PENEDES AL SEGLE XIX


El divendres 14/01/2011 l'Institut d'Estudis Penedesencs va presentar la reedició del llibre El Penedès al segle XIX. El llibre original es va publicar al 1902 després de ser premiat en un concurs d'Història Contemporànea organitzat pel Centre Agricola al 21 de maig del 1901.

L'obra original és d'Antoni Martorell i Pañellas, Ramon Esclasans i Milà i Claudi Mas i Jornet que intenten explicar  l'evolució econòmica, cultural, social i intel·lectual del segle XIX. La pregunta que ens hem de fer és el perquè d'aquesta reedició i la resposta esdevé ben senzilla; El Penedès al segle XIX ha sigut un llibre de referència per conèixer el segle XIX al Penedès, la majoría d'historiadors que han volgut estudiar aquest periode de temps han hagut d'anar a consultar les seves pàgines i es que, si hi ha algun perióde històric en el que el Penedés ha tingut un pes significatiu en la història de Catalunya, apart de alguns episodis durant l'Edat Mitjana, ha sigut durant el segle XIX. Malauradament, aquest segle, sempre ha quedat relegat a l'estudi de la Guerra del Francès, les guerres civils i les succesives revoltes (o pronunciamientos) que varen provocats canvis de govern. Res més lluny de la realitat, estem davant d'un segle amb importants canvis econòmics, polítics i socials que, sense entendre'ls amb profunditat, no podriem explicar altres fets que es van anar desencadenant durant el següent segle XX.

Sota la mirada experimentada de Raimon Soler i Becerro, Ramon Arnabat i Mata i Joan Solé i Bordes s'ha pogut reeditar aquest llibre que ara tothom pot tenir a les estanteries de les seves biblioteques particulars. Els reeditors no amaguen que molts dels temes que podem trobar a les pàgines d'aquesta reedició están superats amb estudis fets a l'actualitat però també cal veure que molts altres encara mostren una lectura vigents en els estudis del Penedès noucentista.

Caldria destacar l'importancia de la indústria vitivinícola que va propiciar la creació d'una nova classe benestant i intelectual propiciada pel comerça d'aiguardent i l'explicació de la Guerra del Francés, important aquest conflicte degut a que res tornarà a ser com abans després de la Guerra del Francés com apuntaba en Ramon Arnabat en la presentació del llibre. Per altre banda l'explicació de l'economía es centra sobretot en la producció industrial d'alcohol i fa una visió una mica conservadora de la indústria, deixant molt de banda l'importat conflicte rabassaire que es vivia a tota la comarca i centrant-se en el centre d'aquesta indústria que estava principalment en la comarca de l'Alt Penedès.

En definitiva, la  reedició d'aquest llibre és una tasca molt esperada per aquells historiadors que estudien el segle XIX i val a dir que, com sempre, l'Institut d'Estudis Penedesencs ha fet una molt bona tasca al reeditar-lo. Us convidem a que el consulteu i el compreu ja que és una obra imprescindible per entendre la Vilafranca del noucentisme.

HistoJove

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada