divendres, 21 de gener del 2011

EN JOAN PETIT QUAN BALLA.

Avui parlarem d'una curiositat històrica que creiem força interessant. Tothom conéix la cançó infantil titulada Joan Petit quan balla, però pocs són els que saben que aquesta cançó parla d'un personatge històric en concret i el seu disortat final.

Ens hem de situar en la França de finals del segle XVI i principis del segle XVII, el país patía un llarg conflicte religiós que enfrontava a catòlics i protestants calvinistes, també anomenats hugonots. Un conflicte, que va tenir un ressó internacional i que va involucrar a la corona catòlica per excelència, la Espanyola de Felip II, i la potència protestant del moment, l'Anglaterra d'Isabel I.

Degut a aquesta guerra civil el país es va endeutar i va ser el Tercer Estat qui va rebre la pitjor part. L'exèrcit que participava en el conflicte estava compost per mercenaris que havien der ser allotjats i atesos en aquells llocs on anaven a lluitar, estava clar que aquests soldats, en temps de pau, quan quedaven desmovilitzats, es dedicaven al pillatge i, en moltes ocasions, utilitzaven la violència sobre els pagesos.

Quan Enric IV arriba al tron de França veu que la hisenda estatal està francament empobrida i endeutada és per això que comença a carregar fiscalment al Tercer Estat en un moment de males collites i de pobresa generalitzada. Els nobles, que també passen penuries, comencen a exercir els seus drets sobre els seus camperols, d'una manera violenta i amb el beneplàcid de la monarquía i de les autoritats, els pagesos propietaris de les seves terres també es veuen pressionats amb alts impostos i per les autoritats estatals.

L'ambient era propici per tal de que comencés una revolta pagesa (tot i que va ser força heterogènea) anomenada la Revolta dels Crocants. Una revolta que pretenia demanar al rei la baixada dels impostos i la seva implantació no violenta per part dels senyors. La resposta de monarquia va ser dura i amb repressió contra els revoltats.

Aquestes revoltes es van anar succeint durant les darreries del segle XVI fins a mitjans del segle XVII. A Vilafranca de Rouge al 1643 un pagès occità anomenat Joan Petit va ser el cabdill d'un grup de crocants que varen ser apressats per les autoritats del rei Lluís XIV. El cabdill va ser condemnat al suplici de la Roda i d'aquí ve l'origen de la cançó on s'anomen diverses parts del cos, la tortura de la roda mutilava progressivament al condemnat. Podem suposar que aquests tipus de tortura es debia fer públicament amb la intenció d'alliçonar al poble, els nens eren situats davant de tot per tal de que veíessin les conseqüències d'un delicte, no es estrany llavors la creació d'aquesta cançó infantil.

La lletra que ens ha arribat en català és una mica diferent de la que es cantava en aquell temps i que era  més aviat així.

Joan Petit que dansa!
Joan Petit que dansa!
Per lo rei de França,
Per lo rei de França,
Amb lo pè, pè, pè,
Amb lo det, det, det...
Per lo rei dançava Joan Petit!

Potser ara, quan escoltem aquesta cançó, ho farem d'una altre manera.

HistoJove

4 comentaris:

  1. Quan vaig llegir aquesta entrada fa setmanes vaig quedar encantadíssima, però...podrieu dir-me la font de la informació? Em resulta un tema massa interessant per no indagar-hi...el folklore més popular que ha perdurat al llarg dels segles. Fantàstic.

    ResponElimina
  2. Molt bones Laura.

    Primer de tot donar-te les gràcies per entrar en la nostra pàgina i interessar-te per un dels nostres artícles. Efectivament la història de la cançó es força peculiar i desconeguda. La primera referència que varem tenir sobre aquest tema va ser en un artícle de la revista sàpiens i varem voler indagar una mica sobre el tema. La informació la varem trobar em im llibre de Joan Amades que es diu Folklore de Catalunya. Cançoner on hi ha una explicació sobre la història del cançoner de casa nostra.

    ResponElimina
  3. Bones! a mi també m'ha semblat molt interessant la historia de la cançó. Es curios i sorprenent com radera de la lletra hi ha aquesta história que mai imaginaries.
    Una pregunta... l'autor de la canço es el mateix Joan Petit? o qui la va fer?
    Es que a partir d'aqui estic investigant una mica, però no trobo res clar de l'autor
    Gràcies!

    ResponElimina
  4. Hola! Responent la última pregunta, i després d'haver llegit la història, és del tot evident que la lletra no la va escriure el Joan Petit. De fet, prous penúries devia estar passant el pobre Joan a la Roda com per anar composant cançons.

    ResponElimina