dissabte, 25 de desembre del 2010

INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA DE LA MAFIA.

La Mafia a Sicilia
El mon sicilià sempre s'ha mostrat amb importants diferències respecte a la resta del terrritori italià. Sicilia ha evolucionat amb mentalitats molt diferents i ha sofert aconteixements històrics diferents que la resta de la península italiana, això ha propiciat l'aparició d'una societat amb un clar sentiment de nacionalitat propi i molt marcat. La Mafia és una característica siciliana que ha sobrepassat fronteres i ha influenciat a altres moltes organitzacions delictives.
L'illa siciliana era un territori amb un estat dèbil que va donar forces a una classe dominadora que, amb el pas del temps, seria la Mafia. Aquesta organització va fer com a seves les funcions del dèbil estat: la violència, solucionar els problemes de la gent (la seva gent), garantir la seguretat i protegir als altres d'ells mateixos.
La Mafia és un instrument d'organitazació col·lectiva (la familia) en un marc territorial on apareix la creació d'un Estat Italià Nacional molt dèbil, on es veu un pacte amb els poders locals per poder-lo mantenir. Estem davant d'una organització molt conservadora que funciona per mantenir els privilegis dels poderosos, preocupada pels canvis que poden produir les socialitzacions de tot tipus, tot això portarà a una important complicitat amb l'esglèsia catòlica.
Un dels principis essencials de la Mafia és la omertá o llei del silenci, també tenen molta importància el pacte de sang, la familia, entesa com quelcom molt extens, tot allò que afecta a un membre de la familia afecta a tots i tot allò que fa un membre ho fan tots, es a dir, una persona individual te la responsabilitat de molta gent. Trencar la omertá afecta a tots, trencar la llei del silenci pot destruir l'organització i per això és vista com quelcom important.
Durant el facisme italià la Mafia va sofrir un cop important, per primera vegada les autoritats varen perseguir a l'organització provocant amb això una important emigració cap als EE.UU. on s'hi podia trobar un clima econòmic, social i polític per creixer i establir-se, però d'això en parlarem més endavant. Degut a aquestes circunstàncies els principals capos mafiosos estaven interessats en el desembarcament de tropes aliades per la conquesta de la península italiana a finals de la Segona Guerra Mundial i la importàncida del siculo-americans en el conflicte.
Els diners de la Mafia varen començar a producir negocis en el nord d'Italia i a altres països que va portar un important problema de blanqueig de capitals que va afovorir la'aparicio del denominat Producte Interior Mafiós (PIM) que comte els negocis de la Mafia i les fortunes que acumula, en els 80 el 12% del Producte Interior Brut (PIB) era d'origen mafiós.
Un tema que pot arribar a sorprendre és el de la Pax Mafiosa sorgida després de la Segona Guerra Mundial. Després del conflicte bèlic la península italiana tenia dos partits importants, el Partit Comunicsta Italià (PIC) creat per Tugliatti i el partit de la Democràcia Cristiana (DC) creat per De Gasperi, aquest últim tenia un secretari, Andreotti, que era amic d'un cardenal d'origen sicilià germà del ministre de defensa democràta cristia Attilia Ruffini, aquest cardenal tenia contactes amb un important capo mafiós anomenat Don Calò del que deia que era "home d'honor sicilià" i dient que tota Sicilia "li deu un favor", Calogero Vizzini (Don Calò) va ser un dels defensor de l'entrada dels aliats per l'illa de Sicilià per alliberar Italia i fundador de una unió de capos sicilians que es va anomenar Onorata Società. Quan Andreotti va aconseguir el poder va tenir la necessitat de aconseguir els vots del sud que van ser aportats ràpidament per la Mafia a canvi de poder continuar amb els seus negocis i, al mateix temps, allunyar el perill comunista. Esta clar que, a partir d'aquell moment, la DC en el poder sempre tindrà l'ombra de la Mafia a les seves esquenes.
Amb el temps la Mafia va sobrir alguns altibaixos en certa manera per l'aparició de l'Antimafia, alguns membres de la DC no veien amb bons ulls que la Mafia tingués tant de poder, aquests demócarates cristians estaven vinculats amb un important personatge Aldo Moro, que pretenia fer fora del poder a Andreotti per les seves vinculacions a la nova mafia, en efecte, dins de l'organització hi havia una important lluita interna, l'antiga mafia de caràcter rural i assentada al poder, que es dedicava principalment al control de l'aigua, es tenia que enfrentar a la nova mafia molt més violenta i principalment urbana que es dedicava al comerç de drogues i armes. Molts jutges van donar diversos cops a l'organització que lentament va anar-se debilitant i perdent pes en el poder, sobretot arran de la ruptura de la omertá i el seguiment de operacions econòmiques fraudulentes.
Encara que la Mafia es sentia cada vegada més dèbil va sapiguer tirar endavant, era necessari un nou subjecte polític al que donar forces ja que la DC ja no era una via fiable, llavors va apareixer la figura d'un milanés, fill d'un banquer, que va complir les espectatives de l'organització, estem parlant de l'actual president de la República Italiana, Silvio Berlusconi, d'aquesta manera la Mafia continua tenint el poder polític i econòmic d'Italia i les seves mans plenes de sang.
La Mafia a Amèrica.
Més amunt hem parlat de la emigració des de Sicilia cap els EE.UU. la Mafia va crèixer al territori de l'altre costat de l'Atlàntic sense perdre un contracte tracidional amb la mare terra siciliana. Aviat va començar a sorgir un fenomen de simple criminalitat organitzada com efecte de les condicions polítiques, històriques i culturals molt allunyades de la illa. Com diu Giuseppe Carlo Marino en el seu llibre Historia de la Mafia "La mafia als EE.UU. no era, per descomptat, un producte de les classes socials dominants sino més aviat (...) el més cridaner i organitzat efecte de la violència i cinica reacció expressada per una particular comunitat étnica de marginats contra el sistema d'una societat (...), la nordamericana".
Els dos mons, el sicilià i l'estadounident, es veuen enfrentats, els sicilians que arriben en vaixells de vapor plens a un país on no se'ls veu amb bons ulls. No son WASP, se senten abandonats i sols, això genera un fort sentiment "d'itanialitat" que els porta a tancar-se en uns guetos (com el neoyorquí de Brooklyn o Bruccolino, és el més famós), en un temps en que tots s'enfronten a un clar desventatge, no saben parlar anglès.
No poc deixar de parlar la figura carismàtica d'Al Capone que no era sicilià però que va tenir molt d'èxit durant els anys bojos del prohibicionisme a Chicago, en aquesta època van apareixer els típics gànsters de traje a ratlles i el típic barret, del personatge en si s'han fet moltes obres literàries i també cinematogràfiques, cal destacar el paper de Robert de Niro com Al Capone en una pel·lícula també protagonitzada per Kevin Costner, Els intocables d'Elliot Ness.
Amb el temps les families mafioses varen anar creixent i es van crear clans dirigits pels Padrinos que s'encarregaven de pràctiques corruptes i de captar a tots els emigrants cosa que els va proporcionar un important control sobre el port, tot això amb un lent apropament al poder que els aportarà grans riqueses i benestar a les ciutats on tenien èxit els seus importants negocis.
Així dons va apareixer un "regne sicilià" amb un poder important enfront a tots aquells italians que venien de diversos llocs d'Italia, es va crear la Little Italy amb les seves tradicions, les seves festes i els seus sants patrons, tot allò protegit per autoritats reconegudes, els Padrinos i els capos de les families.
L'especulació, la "industria de la protecció", el negoci de l'emigració clandestina i el contraband va crear una organització anomenada la Ma Negra a la primera dècada del segle XX, estava especialitzada en establir una espècia d'assegurança forçada als comerciants i altres profesionals. Tor això va fer reaccionar a la policia que ràpidament va crear una força especial secreta per una clara sospita a que la policia oficial que estava infiltrada per la Mafia, sospita que finalment va ser certa.
Així doncs les colònies mafioses estaven creixent en el nou continent, hi havia una important renovació i aquí apareixerà un nou personatge, Salvatore Lucania més conegut com a Lucky Luciano, que va sapiguer evolucionar en el nou mon de la societat del benestar i la restructuració de la economia capitalista amb un control dels sindicats obrers i una intervenció a la política mitjançant comités i associacions diverses per recolçar als candidats polítics a ciutats o estats, es van començar a fer aliances amb el Partit Demócrata que tindrien continuitat fins els anys 70.
Però el canvi més significatiu va venir de la ma de les drogues, un negoci que mostava moltes i grans espectatives per una organització que controlava el mercat del treball a través de singulars sindicats d'obrers, el port, els jocs d'atzar clandestins, la prostitució i altres activitats similars que es reflectien clarament a Cuba on es pot parlar d'un creixent imperi.
D'aquesta manera es va crear la Cosa Nostra, una modernització de la Mafia americana, un discípul de Lucky Luciano, Albert Anastasia, es va encarregar d'eliminar als antics capos convertint la Cosa Nostra en un holding de l'especulació mafiosa que es convertirà en una multinacional criminal amb un important capital gràcies a grans negocis calificats com serveis o "favors" legals a importants polítics.
Va ser amb el republicà Dewey, fiscal especial de l'Estat, que es va començar a investigar a Lucky Luciano i àquest va ser processat per un únic delicte d'explotació de la prostitució que el va comdemnar a trenta anys de presó.
En aquest moment el govern dels EE.UU. demana a la Cosa Nostra que mostri una postura en el conflicte de la Segona Guerra Mundial. es mantindran al costat dels aliats o ajudaran a Itàlia? segons Giuseppe Carlo Marino " Es va sol·licitar la patriòtica col·laboració de la mafia, propietaria i senyora indiscutible del port (...), per prevenir les previsibles accions dels alemanys (...)". La resposta va ser clara, el mes de juliol del 1943 les tropes aliades varen desmbarcar a Sicilia i Mussolini anunciava que l'illa seria la tomba dels americans, res més lluny de la realitat. Qué van aconseguir els mafiosos a canvi d'ajudar a l'exèrcit dels EE.UU.? L'important monopoli del joc a l'Habana. Molts són els sicilians que desembarquen a Sicilia, entre ells Genovese i Costelo importants capos de la Cosa Nostra.
La nova mafia nortamericana tornava, després de la Segona Guerra Mundial, amb més força que mai i amb un pes important en el poder del país. En conclusió l'organització delictiva creada en un món pobre i rural d'una illa va creixer i ara esdeve un poder a les ombres, un altre estat que sembla moure els fils d'aquells que ostenten el poder i que sembla clar que està destinada a perdurar durant molt i molt de temps.
Marc Morales.

1 comentari: