dimecres, 15 de desembre del 2010

TOTS ELS NOMS.


El passat dijous 9/12 HistoJove va assistir a la presentació del llibre TOTS ELS NOMS, Victimes de la Guerra Civil al Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf) és tracta del resultat d'un projecte que va començar ara fa uns 25 anys sota el patrocini del Centre d'Història Contemporanea de Catalunya i que abarca una periode històric que va des del 1931 al 1978 i que, per tant, el situem en ella Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme.



Sota la coordinació de l'historiador penedesenc Ramon Arnabat amb l'ajuda de varis col·laboradors han aconseguit tirar endavant aquesta publicació que preten ser un recull d'aquelles persones del Penedès que van morir durant el periode que abarca i aquelles persones que van morir al Penedès però no eren foranis de la comarca. També diferencíen aquelles persones que moren al front lluitant en qualsevol dels bàndols, aquells civils que van morir per accions bèliques o aquelles que van morir en el dur periode de posguerra.

TOTS ELS NOMS respon a una necessitat de recuperar la memòria històrica del periode que abarca els fets turbulents de la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme. El mutisme després de la mort del dictador, que intentava amagar les atrocitats comeses durant el periode bèlic i en la posterior i dura posguerra era necessaria, en la fràgil tornada de la democràcia. Una tornada a la democràcia que pretenia ser un moviment pacific, que no busqués culpables en els que, fins aleshores, havien detentat el poder.

Ara, en ple segle XXI, algunes persones és veuen en l'obligació de trencar aquest silenci, en recuperar la memoria d'aquelles persones que van morir i que estan enterrades en foses comunes, algunes fusilades vilment o després de judicis sumarísims sense cap mena de garanties. No es tracta de buscar culpables sinó de donar a coneixer uns fets que encara estan molt presents en la nostra societat y, potser, donar un enterrament digne a aquelles persones que van morir en defensa dels seus ideals.

Podeu saber més d'aquest interessant projecte en la seva web www.totselsnoms.org on, apart d'informar-vos sobre les seves publicacions i de les diverses activitats portades a terme, hi ha un cercador sobre les persones que van ser regidors tot posant el nom i/o cognoms de la persona que hem cregut molt interessant.

Des HistoJove donar ànims a tots els que formem part del projecte per tal de que ho tirin endavant ja que considerem que és una iniciativa necessaria en els temps que vivim.

HistoJove

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada